Насловна » Актуелно » Саопштења

Саопштења

Београд, 15.12.2015. године

Деманти на писање дневног листа „Курир“ од 15. децембра 2015. године

Поводом текста који је објављен у штампаном издању дневног листа “Курир”, од 15. децембра 2015. године, под насловом “Вељин нерад плаћамо чак 22.000 евра месечно” указујемо да су подаци који се односе на број запослених, њихова примања, као и активности Кабинета министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације Велимира Илића, нетачни.

Нетачан је податак да је износ од 11.256.000 динара за плате, додатке и накнаде, намењен за пет запослених, колико је према наводима из спорног текста Курира запослено у Кабинету министра без  портфеља задуженог за ванредне ситуације. Наиме, број систематизованих извршилачких радних места у Кабинету министра Илића износи 14, а израђен је у складу са систематизацијама претходних министара без портфеља и њихових кабинета. На званичном сајту Кабинета министра Илића наведени су телефонски контакти служби које највише комуницирају са грађанима, а никако се не односе на укупан број запослених, као што Курир наводи у тексту.

Податак о броју запослених у било ком Кабинету може се проверити у Генералном Секретаријату Владе Србије, а све плате запослених усклађене су са Законом о платама државних службеника и намештеника. У вези са тим, плате запослених у Кабинету министра Илића подлегле су претходним умањењима, са напоменом да су сви запослени на одређено време (запослени на одређено време се не оцењују - не напредују кроз платне разреде), у првом платном разреду, без могућности увећања истих.

Поменуто увећање буџета за 2016. годину искључиво се односи на средства намењена за израду пројеката, обзиром да је Кабинет у текућој години спровео јавне набавке за израду пројеката санације 14 клизишта у Србији искључиво из средстава буџетске резерве, са реализацијом средстава од 97 процената, што не иде у прилог тврдњи да се плаћа “Вељин нерад”.

Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације, у складу са одлуком премијера Владе Србије, током 2015. године реализовао је извођење пројекта трајне заштите насеља Текија од бујичних вода и пројекта санације насеља Грабовица на територији општине Кладово, затим извођење санационих радова у општинима Лебане и Љубовија, као и пројекат изградње десет стамбених објеката у општини Трговиште. Такође, Кабинет је у периоду од 1. јуна до 5. децембра 2015. године, спровео поступак јавне набавке за израду пројеката за санацију још 13 клизишта у Србији, чија укупна вредности износи 39.490.560 динара.

 

Београд, 14.09.2015. године

Министар Илић присуствује потписивању уговора о почетку реализације пројекта изградње десет нових стамбених објеката у општини Трговиште

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације у Влади Србије Велимир Илић присуствоваће, данас, 14. септембра 2015. године, у 13.30 часова, у просторијама општине Трговиште, потписивању уговора о почетку реализације пројекта изградње десет нових стамбених објеката у општини Трговиште, којим на основу закључка Владе координира министар Илић.

Извођачки радови на изградњи десет нових стамбених објеката у општини Трговиште, где се након мајских поплава 2014. године реактивирало клизиште које је причинило велике материјалне штете, започињу током наредне недеље. Пројекат финансира Влада Републике Србије.

Након потписивања уговора са извођачем радова, председник општине Трговиште Ненад Крстић уручиће министру Илићу Повељу за изузетан допринос у санирању последица прошлогодишњих поплава у општини Трговиште, као и пружање помоћи тој општини током ванредних ситуација.

Уговор о изградњи десет нових стамбених објеката биће потписан данас, 14. септембра, у 13.30 часова, у просторијама општине Трговиште, након чега ће бити постављен камен темељац на локацији предвиђеној за изградњу поменутих објеката.

 

Београд, 28.07.2015. године

Почетак геотехничких истражних радова на два клизишта у општини Трстеник

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за ванредне ситуације Велимир Илић присуствоваће сутра, 29. јула 2015. године, почетку геотехничких истражних радова на два клизишта у општини Трстеник, у оквиру израде Пројекта за грађевинску дозволу и Пројекта за извођење санације клизишта у селу Јасиковица код Трстеника, као и клизишта на путу Јасиковица-Дреновац.

Министар Илић ће се најпре, у 12 часова, састати са председником општине Трстеник Мирославом Алексићем, приликом чега ће бити потписан Протокол о међусобној сарадњи у циљу спровођења превентивних мера на отклањању последица у поплављеним подручјима.

Након тога, министар ће обићи локалитет у селу Јасиковица где започињу геотехнички истражни радови које изводи Институт за водопривреду Јарослав Черни, а на основу поступка Јавне набавке коју је спровео Кабинет министра задуженог за ванредне ситуације.

 

Београд, 09.03.2015. године

Активирана клизишта у општини Лебане, министар Илић на терену

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације у Влади Републике Србије Велимир Илић посетиће, данас, 09. марта 2015. године, општину Лебане на чијој територији је активирано неколико клизишта која угрожавају бројне објекте, док су поједини државни путеви другог реда у прекиду због одрона.

Министар Илић обићи ће клизиште у самом центру Лебана, које је активирањем проузрокованим подводним водама, пре два дана, срушило једну кућу и помоћне објекте у дворишту, као и клизишта у још две улице која угрожавају на десетине домаћинстава.

 

Београд, 01.08.2014. године

Упитник ка општинама о стању постојећег система одбране од елементарних непогода

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације у Влади Републике Србије Велимир Илић упутио је данас, 01. августа 2014. године, захтев свим општинама у Србији да доставe податке о тренутном капацитету опремљености и оперативности надлежних служби за ванредне ситуације, који ће бити основ за методолошка унапређења постојећег система одбране од елементарних непогода, као и изналажење модалитета за проширење постојећих ресурса.

Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације приступиће, на основу прикупљених података, изради Студије која за циљ има унапређење постојећих система одбране од елементарних непогода, унапређење механизама превентивног деловања у области ванредних ситуација, као и успостављање боље координације органа надлежних за спровођење акционих мера у ванредним ситуацијама.

Министар Илић упозорава општине да је неопходно, преко цивилне заштите и кризних штабова, направити процене угрожености од елементарних непогода, идентификовати све проблеме који се тичу заштите градова и општина од великих падавина, попут изградње колектора површинских вода, чишћења канала и заштите од бујичних вода, као и да је на коповима потребно направити системе за одбрану од падавина и бујичних вода, како се не би поновила тренутна ситуација у Костолцу, а раније и у Колубари.

 

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србијаводе Србијашуме Министарство одбране