Насловна » Актуелно » Вести » Унапређивање система противградне заштите у Србији

08.07.2014.

Унапређивање система противградне заштите у Србији

Унапређивање система противградне заштите у Србији

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације у Влади Републике Србије Велимир Илић разговарао је у уторак, 08. јула 2014. године, у Палати Србија, са председником међународног комитета за модификацију времена (WMA) Џорџом Фаразулисом, и представницима грчке компаније 3Д С.A, која се бави модификацијом времена, на тему побољшања постојећег противградног система у Србији и могућности примене комбиноване заштите.

Састанку су присуствовали и генерални менаџер компаније привредне авијације 3Д С.A Димитриос Скепастионис, шеф контроле квалитета компаније 3Д С.A Алексиос Цхатзицхристос, директор Републичког хидрометеоролошког завода др Југослав Николић, као и заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић.

Министар Илић је у разговору са председником међународног комитета за модификацију времена Џорџом Фаразулисом и менаџментом грчке компаније 3Д С.А истакао недостатке постојећег система противградне заштите у Србији, који подразумева третирање градоносних облака искључиво ракетама са земље.

Министар је изнео податак да у сезони града има око 2.500 прелета преко Србије, што онемогућава да се тада дејствује ракетама са земље, и предложио увођење комбинованог система заштите који, осим противградних ракета, подразумева и авио-заштиту, односно засејавање градоносних облака из ваздуха.

Председник међународног комитета за модификацију времена Џорџ Фаразулис указао је на превазиђеност постојећег система противградне заштите у Србији и рекао да би нови програм авио-заштите, који се у Грчкој успешно примењује већ осамнаест година, коштао приближно пет одсто од штете коју град може да направи за један дан.

Министар Илић је објаснио да велика штета настаје у изразито пољопривредним зонама, тако да најпре треба штитити велике произвођаче хране, као што су Поморавље, Гроцка, подручје Вршачких винограда и Фрушкогорских винограда, а потом ширити мрежу широм Србије.

Србија би могла да буде центар модификације времена, с обзиром да има јако велико искуство у тој области, док су представници грчке компаније спремни да помогну Србији у припреми пилот пројекта за противградну заштиту из ваздуха, закључује Фаразулис.

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србијаводе Србијашуме Министарство одбране