Насловна » Актуелно » Вести » Ванредна ситуација у Ужицу - проблем водоснабдевања са изворишта Сушичка врела

22.07.2014.

Ванредна ситуација у Ужицу - проблем водоснабдевања са изворишта Сушичка врела

 Ванредна ситуација у Ужицу - проблем водоснабдевања са изворишта Сушичка врела

Министар без портфеља задужен за ванредне ситуације у Влади Републике Србије Велимир Илић посетио је, у уторак, 22. јула 2014. године, град Ужице на чијој територији је у суботу, 19. јула 2014. године, проглашено ванредно стање услед утврђивања прекомерне количине штетних алги и паразита нематода у води за пиће са изворишта Сушичких врела.

Приликом разговора министра Илића и државног секретара у Министарству здравља Берислава Векића са руководством и директорима јавних предузећа у Ужицу, на основу извештаја директорке Завода за јавно здравље Ужице Биљане Мијовић, констатовано да се број алги у води за пиће у ужичком водоводу смањује.

Министар Илић је рекао да ће стручна комисија Института за водопривреду “Јарослав Черни” урадити све неопходне анализе којима би се надлежним органима помогло у утврђивању узрока појаве алги у сушичкој води, коју Ужице користи после прошлогодишње појаве алги у акумулацији Врутци.

Осим недостатка санитарне заштите алтернативног водовода са Сушичких врела, министар Илић је као проблем навео и Фабрику воде у Ужицу, за чије осавремењавање је потребно око седам милиона евра, закључивши да трајно решење за обезбеђивање здраве пијаће воде у Ужицу лежи у технолошком унапређењу постројења.

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србијаводе Србијашуме Министарство одбране