Насловна » Актуелно » Вести » Пројекат осавремењивања система противградне заштите у Србији

05.02.2016.

Пројекат осавремењивања система противградне заштите у Србији

Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације током претходне године покренуо је пројекат осавремењивања система противградне заштите у Србији, у оквиру кога је помоћу донаторских средстава компаније “Generali Osiguranjе Srbija” монтирана прва аутоматизована противградна станица у Србији, у селу Винча, на територији општине Топола.

Први аутоматизовани противградни лансер у Винчи има капацитет од 13 ракета које се даљинским управљањем испаљују за 60 секунди, док је посредством пратеће телекомуникационе опреме повезан са Радарским центром „Букуља“, где се налази командни центар за управљање аутоматизованом противградном станицом.

Напајање наведене аутоматизоване противградне станице обезбеђено је помоћу подсистема за прикупљање и складиштење соларне енергије, чиме је елиминисан ризик да станица не буде у функцији уколико дође до прекида снабдевања електричном енергијом.

Помоћу ове станице комплетно се може бранити подручје од 2 квадратна километра. Опсег ротације лансера износи 357 степени, што значи да је тзв. мртав угао тек три степена. Овакав систем противградне заштите, који не зависи од стрелаца, одавно се користи у развијеним земљама као што су Немачка, Холандија, Швајцарска, и друге.

Пројектом осавремењивања система противградне заштите предвиђено је да се до краја 2016. године инсталира тридесет аутоматизованих противградних станица, које ће бити распоређене према листи приоритета заснованој на статистичким подацима о појави града у одређеним областима, ризицима и концентрисаности земљишта са засађеним/засејаним пољопривредним културама.

У циљу побољшања ефикасности система противградне заштите, осим поменутих аутоматизованих противградних станица, пројектом је планирано инсталирање нових уређаја, тзв. противградних топова, који се већ 25 година широко користе у Шпанији, Француској, Аустрији, Белгији, Холандији и осталим земљама са високо развијеном производњом у домену воћарства и виноградарства.

Противградни топ представља систем противградне заштите мобилног типа који штити површину од 80 хектара. За превентивно деловање у циљу сузбијања појаве града и штете на усевима његов рад се заснива на принципу генерисања механичког таласа на тлу, који имају за циљ спречавање формирања иницијалних језгара леда и, ако су већ формирана, изазивање њиховог кретања кроз топлије слојеве ради отапања.

Инжењерски тим из Кабинета министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације већ је, у оквиру пројекта осавремењивања система противградне заштите, крајем прошле године извршио инсталацију противградног топа на једном пољопривредном имању у општини Гроцка. Његова основна предност јесте у томе што је ефикаснији и доста јефтинији од осталих система противградне заштите, посебно у односу на противградне мреже.

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србијаводе Србијашуме Министарство одбране