Насловна » Актуелно » Вести » У Винчи код Тополе представљена прва аутоматизована противградна станица у Србији

11.02.2016.

У Винчи код Тополе представљена прва аутоматизована противградна станица у Србији

У Винчи код Тополе представљена прва аутоматизована противградна станица у Србији

Прва аутоматизована противградна станица у Србији, монтирана на територији општине Топола у оквиру пројекта осавремењивања система противградне заштите у Србији коју спроводи Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације, представљена је у среду, 10. фебруара 2016. године, у селу Винча.

Поменута противградна станица у Винчи обезбеђена је из донаторских средстава компаније “Generali Osiguranje Srbija“, чија вредност износи износи 2,4 милиона динара, а штитиће око 5 хиљада хектара на којима се налазе углавном воћњаци и виногради. Овакав систем противградне заштите одавно се користи у земљама као што су Немачка, Холандија, Швајцарска, и друге.

Први аутоматизовани противградни лансер у Винчи има капацитет од 13 ракета које се даљинским управљањем испаљују за 60 секунди, док је посредством пратеће телекомуникационе опреме повезан са Радарским центром „Букуља“, где се налази командни центар за управљање аутоматизованом противградном станицом. Опсег ротације лансера износи 357 степени, што значи да је тзв. мртав угао тек три степена.

Напајање ове аутоматизоване противградне станице обезбеђено је помоћу подсистема за прикупљање и складиштење соларне енергије, чиме је елиминисан ризик да станица не буде у функцији уколико дође до прекида снабдевања електричном енергијом.

Пројектом осавремењивања система противградне заштите у Србији предвиђено је да се до краја 2016. године инсталира тридесет аутоматизованих противградних станица, од чега ће двадесет противградних станица обезбедити Кабинет министра без портфеља задуженог за ванредне ситуације, из донаторских средстава компаније “Trayal” из Крушевца.

Вредност једне овакве станице износи око 2 милиона и 379 хиљада динара без пдв-а, док је у сарадњи са Републичким Хидрометеоролошким заводом Србије пројектом планирано постављање аутоматизованих противградних станица на територији Србије која ће покривати површину од око 150.000 хектара земљишта са засађеним/засејаним пољопривредним културама.

Производњом поменутих аутоматизованих противградних станица, у коју ће бити укључени домаћи инжењери, биће избегнути сви досадашњи проблеми по питању функционисања постојећег система противградне заштите који је резултирао великим финансијским издацима из буџета Републике Србије опредељеним за надокнаду штете настале услед града.

Ефикасност новог система противградне заштите у односу на постојећи нарочито се огледа у смањењу трошкова намењених за производњу противградних ракета и ангажовање стрелаца, обзиром да је проценат прецизности поготка градоносног облака путем аутоматизоване противградне станице готово стопроцентан.

Министарство унутрашњих послова Сектор за ванредне ситуације Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србијаводе Србијашуме Министарство одбране